250. adásunkat Mezőszilason, Fejér megye déli részén forgattuk. A község nevét mezőföldi fekvéséről és a területén őshonos szilfáról kapta. Németh László szülőföldjének tekintette. Az író emlékére a nagyszülők hajdani házában, a jelenlegi könyvtár egyik szobájában kiállítást nyitottak. Mezőszilas sokáig híres volt lótenyésztéséről. A lovas hagyományokat az utódok tovább vitték, ma is több aktív lovas, ill. fogathajtó él a településen. A Szilasi Szövőkör 2019-ben alakult, azóta sok kisgyermek tanulhatta meg itt a szövés és egyéb kézművesség alapjait. Az ügyesebbek szőnyeget, tarisznyát, lakásdíszeket, terítőket is készítenek, ott jártunkkor éppen a gyöngyfűzéssel ismerkedtek a helyi fiatalok. A Németh László Ifjúsági és Kulturális Egyesület néptáncosai és zenészei is bemutatkoztak az Ízőrzők kamerája előtt. Mezőszilason a háziasszonyok általában saját kertjükből szedik össze a friss zöldségféléket a főzéshez. A következő ízletes ételeket készítették, bármelyiket érdemes kipróbálni: Göngyölt csülök krumpli lángos tányéron, Szilasi smarni, Gombás rakott karaj, Lecsós tészta és Részeg szelet.